Gisterenavond stond het Helders perspectief op de agenda van de gemeenteraad, nadat het uitgebreid was besproken in de commissie Bestuur en Middelen. Het was wat de Stadspartij betreft een beetje vreemde discussie, omdat het college enige tijd geleden nog het voorstel richting gemeenteraad stuurden om hier een ton op te kunnen bezuinigen. Er moet immers nog steeds bezuinigd worden.
Wat heeft het project ‘Helders Perspectief’ na drie jaar opgeleverd? Die vraag stond centraal in de Raadscommissie Bestuur en Middelen, maar lijkt een vraag te blijven. Het project, waarmee Den Helder op de kaart zou worden gezet om zo het inwoneraantal te vergroten, krijgt sowieso een vervolg. De opmerkelijke conclusie was echter dat juist de meetbaarheid van de doelstellingen te wensen overliet. Zo weet de gemeente bijvoorbeeld dat relatief veel mensen de gemeente verlaten, maar niet waarom.
Wethouder Camara opende de presentatie door te zeggen dat Helders Perspectief ook voor het nieuwe college een belangrijke opdracht blijft. Het belang van het stimuleren van de eigen stad en regio wordt volgens hem onderschreven door het recent verschenen rapport ‘Elke regio telt!’. Daarin wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen regio’s en staat centraal dat het Rijk op sommige plekken meer investeert dan op andere plekken. Den Helder moet zichzelf op de kaart zetten zodat investeringen, maar ook mensen en bedrijven, deze kant op komen.
Dat was de afgelopen drie jaar dan ook het doel: Van krimp naar groei. In de evaluatie kwam echter niet helemaal naar voren of dit gelukt is, en hoe. Ook zijn er door het college conclusies en aanbevelingen opgesteld die toch vooral vragen opleveren. Zo blijkt dat relatief veel inwoners de stad verlaten en wordt een nieuwe focus om bestaande bewoners te behouden. Echter is niet bekend waarom ze weggaan en daarmee ook niet hoe de gemeente wil voorkomen dat ze vertrekken. Daarnaast stelt het college dat de focus op toerisme vergroot dient te worden, maar staat nog open hoe dat moet gebeuren. Voor zowel toeristen als (vertrekkende) inwoners wil de gemeente een ‘klantreis’ gaan opstellen. Zo kan misschien wel inzichtelijk worden wat nu de beweegredenen zijn.
Wat cijfers, geen inzichten. Naast wonen en werken was de derde pijler van Helders Perspectief het onderwijs. Ook wat dat betreft bevat de evaluatie vooral vragen en weinig antwoorden. Zo blijkt dat leerlingen in Den Helder heel gemiddeld scoren op de cito toets en het schooladvies. Echter is het opleidingsniveau uiteindelijk lager dan gemiddeld in Nederland. Dat zegt mogelijk iets over de kwaliteit van het onderwijs, of de waardering van de leerlingen. Zo denkt het college. Hoewel één van de belangrijke opgaven was om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en deze beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt moet de raad vooralsnog genoegen nemen met enkel wat statistieken.
De relatie van die statistieken met het Helders Perspectief, of de wijze waarop het project invloed heeft gehad op de bevordering van die statistieken kwam niet naar voren in de evaluatie. Inzicht ontbreekt ook bij promotiebedrijf Citymarketing Den Helder. De partij ontvangt veel subsidie van de gemeente en de ondernemersvereniging, maar over het rendement doet het college geen uitspraken. Onder andere Behoorlijk Bestuur heeft hier meermaals om gevraagd, maar ook bij deze evaluatie wordt geen enkel inzicht geboden. Na drie jaar concludeert het college wel dat er een “scherpere opdracht” moet komen voor de marketeers en dat er een langdurige samenwerking moet worden aangegaan. Ik begrijp wel dat het college hier een ton op wilde bezuinigen, want het resultaat is al met al niet geweldig te noemen natuurlijk.
Toch kwam de wethouder in de raad met een bloedstollend verhaal over dit zelfde Helderse perspectief? Wie houd wie hier voor de gek zou je denken.
Wij staan achter de doelstellingen van het Helders perspectief, maar kijkende naar de opdracht, zou je moeten willen dat de ambtelijke organisatie dit zelf op moet pakken.
De organisatie is onderverdeeld in teams die dit prima zelf moeten kunnen oppakken, maak ze er verantwoordelijk voor en geef ze ook de ruimte om dit te doen, temeer omdat de huidige opzet niet werkt!
Het is jammer te moeten constateren dat de wethouder niet in de commissie, maar ook niet in de raad heeft willen uitleggen, waarom het college drie maanden terug met een voorstel kwam om een ton te bezuinigen op dit Helders perspectief en nu voor het maximale gaat.
Wat er bij ons als Stadspartij niet ingaat is dat je eerst een bezuinigingsvoorstel doet naar de gemeenteraad en nu drie maanden later net doet of je gek bent.
Je mag je zo langzamerhand afvragen hoe geloofwaardig dit college zichzelf nog neemt en waar ze die ton nu op gaan bezuinigen?
Fractievoorzitter
Eén reactie
Goed stuk Harrie. 3 jaar lang iets uitvoeren en veel geld uitgeven en vervolgens niet kunnen toetsen waar het naar of niet naar geleid heeft. Typisch gevalletje van onvermogen van het college en van de mensen die Herders Perspectief moesten uitvoeren. 3 jaar lang geen echte toegevoegde waarde geleverd alleen wat mensen aan het werk gehouden.