Zonnepanelen en capaciteits-problemen op het net

Inleiding.
De gemeente moedigt inwoners aan om te isoleren en PV-systemen aan te schaffen. PV-systemen hebben omvormers. Deze zet gelijkstroom om naar wisselstroom, waarna de elektriciteit gebruikt kan worden door de huishoudelijke apparaten, of terug geleverd kan worden aan het elektriciteitsnet

Er bereiken ons berichten over slechte of geen informatie verschaffing of  over geschikte netwerken waar geen problemen ontstaan met het uitschakelen van omvormers door niet geschikte transformatoren van de netwerkbeheerder

Er zijn plekken in onze gemeente  met capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet, waardoor omvormers van PV-systemen niet meer terug leveren en uitschakelen. Omvormers van de PV systemen in die wijken worden afgeschakeld op het moment dat de voltage boven de 253 volt komt. De transformator van de wijk is dan een oud model wat het voltage NIET onder de 253 volt kan houden. Tijdens een Zoom-meeting kort geleden gaf een woordvoerder van Liander dit capaciteitsprobleem ook toe, vooral in het zuidelijk gedeelte van Den Helder.

De gemeente of Liander lijken de inwoner van Den Helder niet te informeren over het feit dat het elektriciteitsnet hier en daar niet geheel geschikt is om terug te leveren i.v.m. overbelasting. Liander is de netwerkbeheerder die het net geschikt moet maken om overbelasting te voorkomen. De kosten hiervan worden afgewikkeld op elektriciteitsgebruikers

I.v.m. dit capaciteitsprobleem stelden wij het College van B&W de volgende vragen:

  1. Houdt u de inwoners van Den Helder goed genoeg op de hoogte van capaciteitsproblemen van Liander, zodat de inwoners kunnen komen tot een verantwoordde keuze om in een  Zonne-energieproject te stappen?
  2. Is het college het met ons eens, dat de inwoner het beste door de netwerkbeheerder voorgelicht kan worden over welke wijken capaciteitsproblemen hebben?
  3. Is het college bereid, aan Liander te vragen of zij een constante terugkoppeling kunnen realiseren over wijken in onze gemeente, die op dit moment capaciteitsproblemen hebben omdat het elektriciteitsnet nog niet voldoet?
  4. Is het college bereid, aan Liander te vragen welke buurten, gepland staan om te worden aangepakt om capaciteit van het elektriciteitsnet te verbeteren?
  5. Is het college bereid, om gerelateerd aan de voortgangsplanning van Liander. aan te geven wie beter nog even kan wachten met PV-panelen plaatsen totdat de nieuwe transformators in de wijken staan en het net is aangepast?
  6. Is het college bereid, de bewoners van die wijken actief te informeren als alles volgens Liander in orde is?
  7. Is het college het met ons eens, nu de gemeente het beleid van isolatie en zonnepanelen aanmoedigt, de gemeente ook de inwoners meer actuele informatie moet aanbieden?
  8. Het capaciteitsprobleem moet door consument worden betaald maar er zijn ook problemen met terug leveren. De consument moet meer betalen en kan ook minder salderen!
    Is het college het met ons eens dat dit capaciteitsprobleem  bij de consument dus een dubbel nadelig financieel effect oplevert en dit ontmoedigend werkt bij de reden om zonnepanelen aan te schaffen?